Hallo lieve lezer,

Onlangs deed ik een onderzoek naar hoeveel kinderen er vanaf 1950 t/m 2018 jaarlijks geboren zijn en hoeveel % daarvan in de couveuse kwam te liggen EN het ook overleefde. Ik ben zelf een oud – couveusekind, zoals een aantal van jullie weten, en ik wilde graag weten of ik als therapeut en ervaringsdeskundige iets voor deze doelgroep kan betekenen.

Na een interessante puzzel kwam ik uit op een gemiddelde van 7%, gebaseerd op de cijfers die ik vond bij het CBS. Dit betekend dat als 7% van 17 miljoen Nederlanders gestart is in de couveuse dan zijn er in ons mooie landje ongeveer 1,19 miljoen oud- couveusekinderen (O.C.K.). En dat verraste me ontzettend!! WAUW, dacht ik, dat is een grote groep!!

Voordat ik dit onderzoek deed had ik, net voordat Corona begon, al een persoonlijk onderzoekje naar oud – couveusekinderen gedaan met als doel of hun start invloed heeft gehad op hun leven en zo ja, hoe? Deze percentages heb ik vervolgens meegenomen in dit onderzoek en zo ontstond de volgende berekening:
• Van de 1,19 miljoen O.C.K. herkend 50% dat zij “problemen” ervaren die te maken hebben met hun te vroege start in de couveuse..
• Dit zijn 595.000 O.C.K..
• Van die 595.000 mensen vraagt 60% hulp voor hun “problemen”. 60% van 595.000 is ongeveer 357.000 mensen vanaf 18 jaar op zoek naar hulp!!

Eerlijk gezegd was ik ook weer erg verbaasd over deze cijfers EN werden mijn vermoedens bevestigd en zelfs overtroffen. Je snapt natuurlijk mijn groeiende enthousiasme!! Het blijkt dat er zo maar een hoop “werk” te doen is voor deze, nog (wel), behoorlijk onzichtbare grote groep mensen!!

Mijn “drive” is om deze doelgroep, vanaf 18 jaar, zoveel mogelijk te bereiken en kijken of ik iets voor hen kan betekenen! Als ervaringsdeskundige, het hebben van mijn eigen praktijk en groot netwerk ben ik me bewust en in staat om een grote bijdrage te leveren!!

Om deze groep te bereiken wil ik jou om hulp vragen! Als je een bijdrage wilt leveren lees dan onderstaande vragen en kies voor wat voor jou geldt:

• Ben jij een oud – couveusekind en ben jij op zoek naar hulp? Bel, app of mail mij en dan plannen we een gratis oriënterend gesprek in om te kijken of ik iets voor jou kan betekenen.

• Ken jij een oud – couveusekind in jouw omgeving? Dan vraag ik jou om dit blog met hen te delen, zodat zij op de hoogte worden gebracht van mijn werk.

• Ben jij geen oud – couveusekind en ken je ook niemand in jouw directe omgeving maar wil je wel een bijdrage leveren aan deze mooie doelgroep? Deel dan s.v.p. dit blog in jouw netwerk en laten we het verder aan het Universum over wie het mag ontvangen! ?

• Ben jij een oud – couveusekind zijn maar ben je niet op zoek naar hulp maar wil je wel graag een keer jouw verhaal met mij delen? Bel, app of mail mijn dan, ik luister graag naar jouw ervaring en belevingen!
Tevens wil ik je vragen of je er over na wilt denken of ik jouw verhaal evt. mag delen op mijn website en/ of in de FB groep “ik was couveusekind”. Mocht je dit niet willen is dit natuurlijk ook geen enkel probleem!!

De redenen dat ik jouw verhaal wil delen is:

1. Ik wil graag meer inzicht en bewustwording creëren onder oud – couveusekinderen vanaf 18 jaar.

2. Meer zichtbaarheid en bewustwording creëren richting ons zorgstelsel / politiek omdat onze doelgroep nog niet wordt herkend en erkend binnen ons zorgstelsel maar wel vaak specifieke en doelgerichte hulp en ondersteuning nodig blijkt te hebben.

Mocht je meer willen weten over zichtbaarheid creëren richting zorgstelsel / politiek dan adviseer ik je een kijkje te nemen op de website van mijn mijn collega Regina Heida: https://ex-couveusekinderen.nl/. Zij deelt al haar ervaring en kennis zet zich groots in om “onze” doelgroep meer zichtbaar te maken op politiek / zorg gebied!

Link naar de FB groep: Ik was Couveusekind
https://www.facebook.com/groups/3373095656076667

Heb het fijn!!
Harte groet,

Natascha
Neem contact met mij op.